Calitățile acidului azelaic

Toți medicii sunt de acord că medicamentul perfect trebuie să fie nu numai eficient, ci și complet sigur. Nu există multe astfel de preparate, dar se pare că acidul azelaic este foarte aproape de această definiție. De fapt, azaleele conțin următoarele proprietăți: sunt bine tolerate de piele, nu provoacă fototoxicitate sau fotosensibilitate (iritații ale pielii cauzate de expunerea la lumina soarelui), nu provoacă efecte mutagene (sigure de utilizat în timpul sarcinii și alăptării) și nu fac bacteriile să dezvolte rezistență.

Prima utilizare a acidului acetic în scopuri medicinale a fost raportată în 1979. Așa cum se întâmplă deseori, medicii și oamenii de știință au început să se intereseze, în mod întâmplător, de acidul azelaic după descoperirea capacității ciupercilor Pitirosporum Ovale și Pittosporum Orbiculm (cunoscute și ca „ciuperci solare”) de a distruge pigmentul (depigmentarea) în zonele de creștere rapidă. S-a dovedit că acidul azaleic produs de ciuperci reduce capacitatea melanocitelor de a sintetiza pigmentul, rezultând regiuni depigmentare.

Primele rapoarte despre eficacitatea acidului azelaic ca o componentă a preparatelor de hiperpigmentare au apărut la sfârșitul anilor ’70. De atunci s-au efectuat studii suplimentare, s-a examinat mecanismul de acțiune și s-au investigat diverse utilizări ale acidului azelaic. Astăzi, este utilizat pe scară largă, printre altele, pentru tratamentul acneei și a rozaceei.

Indicații pentru utilizarea acidului azelaic

1. Repere

Acidul azelaic inhibă enzima tirozinază și reglează activitatea enzimei Thioredoxin, implicată atât direct, cât și indirect, în sinteza melaninei. Ca urmare a acestei acțiuni, melanocitele ”se estompează”.

Într-un studiu al efectului acidului asupra procesului de producere a melaninei, a fost descoperită o caracteristică semnificativă: efectul acidului este exprimat doar în melanocite încărcate cu pigment sau melanocite atipice, deci nu afectează celulele sănătoase. Calitatea unică a acidului azaleei, care este legată de albire, definește unicitatea indicației sale terapeutice.

Există două tipuri principale de hiperpigmentare. Primul este asociat cu o creștere a numărului de melanocite din epidermă, care produce o cantitate mai mare de melanină. De exemplu, Netigo. Al doilea tip se caracterizează prin același număr de melanocite care încep să producă o cantitate anormală de melanină. De exemplu, Melasma.

Efectul clarificării pigmentării acidului azaleic este mai mare în cazul melanocitelor care funcționează anormal. În cazurile de melasma, colasema și pigmentare după inflamație, care se dezvoltă din cauza acneei, herpesului zoster, arsurilor, inclusiv arsurilor mecanice și chimice (cum ar fi peelingul) și leziunilor pielii, acidul azelaic funcționează foarte eficient. În tratamentul chloasmei, eficacitatea acidului Azalide (20%) este similară cu cea a soluției de hidrochinonă (4-5%). Cu toate acestea, acidul nu provoacă deshidratarea pielii sănătoase sau dezvoltarea unei leziuni rezultate din utilizarea prelungită a hidrochinonei. Preparatele cu acid acetic pot fi utilizate pe o perioadă nedeterminată. Cu toate acestea, tratamentul hipercoagulării cu acid azazic durează mai mult.

Pentru un tratament eficient al hiperpigmentării (ambele tipuri), acidul azalaic trebuie combinat cu acid ascorbil de magneziu 10% (o formă stabilă de vitamina C). O concentrație mai mică de vitamina C este utilizată ca antioxidant. Pentru efectul de albire, este necesară o concentrație de 10%. De asemenea, se recomandă încorporarea în exfolierea cu glicol, tretinoină (acid retinoic) și acid lactic.

2. Acid azelaic pentru tratamentul acneei.

În ultimele două decenii, Skinoren 20% (acid azelaic + hidrocortizon pentru a reduce iritarea) a fost utilizat pe scară largă pentru tratamentul comedoanelor și leziunilor ușoare până la moderate. Când se tratează acneea cu acid azelaic, există 6 acțiuni: anti-bacteriene, anti-inflamatorii, keratolitice și comedolitice, împiedică dezvoltarea hiperpigmentării, are un efect anti-androgenic și reduce conținutul de acizi grași din piele. Toate acoperă multe aspecte ale tratamentului acneei și ale complicațiilor bolii.

Acidul azelaic de înaltă concentrație este util pentru tratamentul acneei Propionibacterium și a epidermei Staphylococcus. De asemenea, inhibă creșterea coloniilor de Staphylococcus aureus, E-coli Pseudomonas aeruginosa. Eficiența acțiunii crește într-un mediu acid.

Multe publicații examinează eficacitatea acidului azelaic în tratamentul acneei. Un studiu a arătat că utilizarea acidului azelaic timp de trei luni a dus la remisie la 64% dintre pacienți. Dacă tratamentul continuă timp de șase luni, eficacitatea acidă devine similară cu efectul unui antibiotic, peroxid de benzoil și tretinoină (acid retinoic), precum și influenței tetraciclinei în doze zilnice de 0,5-1 g. Utilizarea azaleei nu este recomandată pentru tratarea pielii întunecate deoarece, în acest caz, există un risc crescut de a dezvolta o pigmentare post-inflamatorie.

3. Rosacea și acidul azelaic.

Din 2002, FDA a aprobat medicamentul ”Finacea” pentru utilizare în Statele Unite ale Americii pentru tratarea rozaceei. Multe studii mari au fost dedicate evaluării eficacității sale în tratarea diverselor forme de rozacee.

Într-unul dintre studii, eficacitatea relativă a unui tratament de 15 săptămâni cu acid azelaic a fost comparată cu regimul obișnuit de tratament utilizat împotriva rozaceei. Rezultatele au indicat că acidul azelaic a fost mult mai eficient în tratarea răspunsului inflamator, dar mai puțin eficient în tratarea eritemului. Cu toate acestea, participanții la acest studiu au raportat o satisfacție mai mare cu rezultatele tratamentului cu acid azelaic.

4. Alte efecte ale acidului azelaic

Acidul azelaic este util pentru neutralizarea și prevenirea daunelor oxidative datorate speciilor de oxigen activ, cum ar fi radicalul anionului superoxid (-2) și radicalul hidroxil (-OH). Există, de asemenea, raportări de acțiune antivirală și antifungică.