Anatomia pielii și aspecte importante ale îngrijirii pielii

Pielea este cel mai mare organ din corpul uman și reprezintă până la o treime din greutatea noastră corporală. Pielea acționează ca o barieră între corpul uman și mediul său și îndeplinește un număr mare de sarcini esențiale pentru menținerea sănătății umane.

Pielea este formată din trei straturi: epidermă, derm și hipodermă. Grosimea medie a pielii este de 4 mm.

Populațiile primare de celule ale epidermei sunt creatinocite (86%) și melanocite (9). Epidermul este format din patru straturi. Straturile de epidermă constau din (de la exterior la interior):

  • Stratul Stratum Corneum este format din celule fără nuclee și fără o funcție biologică importantă. Deoarece celulele nu au nuclee, ele pot rezista la pH. Acest nivel de aciditate protejează împotriva bacteriilor care sunt prezente în mediu.
  • Stratul Stratum Granulosum este compus din melanină și granule de cheratină.
  • Stratul Stinos Spinosum este alcătuit din keratinocite, care au ligamente ce întăresc legătura dintre celule.
  • Stratul Stratum Basale este stratul care creează celule noi și asigură astfel o regenerare permanentă a epidermei. Printre celulele din acest strat se numără melanocitele (în raport de 1:10 cu keratinocitele). Încetinirea regenerării pielii începe la vârsta de 25 de ani. Când apare acest lucru, este timpul să începeți utilizarea AHA (ocazional, efectuați un tratament exfoliant pe bază de acid glicolic în clinică și utilizați acid lactic acasă). La o vârstă mai avansată, încetinirea devine mai semnificativă, iar pe lângă acizii AHA se recomandă utilizarea de retinoizi.

PH-ul epidermei:

Pielea este acoperită cu acid Marchionni. PH-ul pielii normale este de 5.5, însă aciditatea pielii se poate modifica în funcție de afecțiunile de care suferă. De exemplu, în cazurile de seboree, aciditatea pielii este de 6, iar  în cazuri de eczemă și acnee 7.0. De aceea, în aceste cazuri, este foarte important să folosiți substanțe care conțin acizi.

Dermul este împărțit în două părți: dermul papilar și dermul reticular.

Dermul papilar are o rețea de capilare, iar dermul reticular conține:

  • Fibrele de colagen, care oferă sprijin țesuturilor
  • Fibre de elastină, responsabile de flexibilitate
  • Glicozaminoglicani – polizaharide, molecule mari, care sunt capabile să absoarbă apa.

Fibroblastele (principalele celule din derm) se împletesc, iar combinația de colagen, elastină și glicozaminoglicani creează o matrice extracelulară (ECM).

Dermul este regenerat în mod regulat prin descompunerea componentelor ECM și prin reînnoirea celulelor.

În plus, în cadrul dermului, există structuri epiteliale, numite foliculi ai pielii, care sunt adânci în derm. Aceste structuri sunt împărțite în:

  • Foliculi de păr
  • Glande sebacee
  • Glandele sudoripare

Glandele sebacee și glandele sudoripare secretă substanțe care sunt transferate pe suprafața pielii prin canale. Aceste substanțe ajută la prevenirea deshidratării pielii, la crearea unui mediu acid pe suprafața pielii și la reglarea temperaturii corpului.

Este important să înțelegeți pentru tratamentul acneei că glandele sebacee sunt structuri epiteliale. Prin urmare, este crucial să folosiți acizi AHA/ AHB.

Sistemul nervos este format din fibrele nervoase din stratul dermului și receptori, cei mai mulți fiind prezenți în stratul de epidermă. Sistemul nervos este responsabil de simțul atingerii, de simțul durerii, de detectarea temperaturii și de aciditatea mediului. Informațiile sunt transmise creierului de către celulele senzoriale.

Simțul atingerii este generat de celulele din următoarele tipuri: corpusculi Pacinieni, corpusculi Golgi-Mazzoni și corpusculi Meissner.

Simțul frigului este generat de terminațiile nervoase Krause.

Senzația de durere este generată de receptorii nervilor A-Delta și Nociceptorii de tip C. Nociceptorii de tip C sunt implicați în dezvoltarea inflamațiilor neurogene din piele în urma utilizării exfolianților.

NOON Aesthetics are o metodă în curs de brevetare care împiedică dezvoltarea inflamațiilor neurogene datorate utilizării acizilor și permite utilizarea acizilor la concentrații mari, fără a provoca iritații.

Vasele de sânge se găsesc doar în stratul de derm. Prin intermediul rețelei capilare din dermul capilar plasma iese din vasele de sânge sub formă de difuzie. Această plasmă conține apă și toate celelalte substanțe necesare pentru funcționarea normală a celulelor pielii. Celulele pielii primesc apă numai prin vasele de sânge, obținerea apei din mediu nefiind posibilă. Sistemul sanguin-vascular este responsabil pentru:

  • Furnizarea de oxigen și substanțe esențiale pentru funcția celulelor
  • Eliminarea deșeurilor
  • Reglarea temperaturii
  • Vindecarea rănilor

Hipodermul este format din celule grase (adipocite) cu rol de stocare a grăsimii, care servesc ca sursă de energie.

Principalele grupuri de boli și probleme ale pielii:

  1. Boli infecțioase:
  • Boli bacteriene
  • Boli virale (de exemplu: herpes, negi virali)
  • Boli fungice
  • Boli parazitare (de exemplu: scabie)
  1. Boli ale foliculilor de păr și ale glandelor sebacee. De exemplu: acnee, seboree, rozacee.
  2. Boli autoimune (boli de colagen). De exemplu: lupus, sclerodermie.
  3. Boli inflamatorii:
  • Dermatita de contact
  • Dermatita atopica
  1. Erupții reactive. De exemplu: erupții cutanate datorate utilizării de medicamente sau produse cosmetice
  2. Fotodermatoze. De exemplu: fotosensibilitate, fototoxicitate, fotorealogie
  3. Alunițele și leziunile benigne ale pielii
  4. Tumori maligne ale pielii

Vom defini o serie de probleme pe care le putem întâmpina:

  • Hiperkeratoza este îngroșarea stratului corneei prin proliferarea celulelor normale fără un nucleu
  • Pararekatoza este îngroșarea epidermică prin înmulțirea celulelor cu un nucleu (interferența în cheratoza keratinocitelor). Pararekatoza este împărțită în două tipuri:
  1. Psoriazis (din cauza inflamației)
  2. Keratoza solară (datorată creșterii pielii)