Poate îngrijirea anti-îmbătrânire să oprească timpul?

Despre capacitatea produselor cosmetice de întinerire a pielii

Toată lumea dorește o piele perfectă, care să ne ajute să părem mai tineri, iar marea varietate de produse de pe piață pretind o reducere dramatică a ridurilor și a liniilor fine. Întrebarea este: Ce preparate cosmetice sunt utile pentru întinerirea pielii?

Încă de la începutul istoriei, oamenii au căutat medicamentul (unii vor spune „magia”) care să oprească procesul de îmbătrânire. Unul dintre împărații antici chinezi chiar a trimis nave pline de oameni în căutarea unui tppearl care să-i permită să rămână tânăr pentru totdeauna. De asemenea, la sfârșitul secolului al XVI-lea, faimosul savant spaniol Ponce de Leon a pornit într-o călătorie în Caraibe în căutarea fântânii tinereții. Cu toate acestea, un astfel de izvor ”al tinereții veșnice” nu a fost niciodată găsit. Nici o pastilă magică nu va opri procesul de îmbătrânire. Aici, însă, știința vine în ajutorul nostru. Dacă nu putem opri îmbătrânirea noastră, cel puțin, vom încerca să încetinim procesul.

Companiile de produse cosmetice investesc în fiecare an în cercetare și fac eforturi considerabile pentru a dezvolta produse care previn apariția ridurilor. De regulă, majoritatea produselor cosmetice anti-îmbătrânire de pe piață acționează doar ca produse hidratante, care permit pielii să stocheze apă și, astfel, revitalizează ușor stratul exterior al pielii. Un grup de ingrediente, cunoscut sub denumirea de „acizii alfa hidroxi” sau AHA, a supraviețuit testului timpului și a devenit popular în lupta împotriva îmbătrânirii pielii.

Acizii alfa hidroxi (AHA) și utilizarea lor în industria cosmetică

De mai bine de un sfert de secol, medicii din întreaga lume folosesc alfa-hidroxi, acizi pentru exfolierea chimică sau cremă hidratantă pentru îngrijirea la domiciliu pentru a minimiza semnele vizibile ale îmbătrânirii pielii. Motivul principal este că, în comparație cu alte ingrediente active din produsele anti-îmbătrânire din lumea cosmetică, acești acizi au o bază științifică și medicală solidă, care dovedește capacitatea lor de a reduce ridurile și liniile fine și, în general, de a reduce aspectul vârstei pielii. Acizii alfa-hidroxi sunt folosiți de mii de ani. Chiar și despre Cleopatra se spunea că și-a spălat corpul cu lapte acru (acid lactic) pentru a îmbunătăți aspectul pielii sale.

Astăzi, putem găsi o gamă uriașă de produse cosmetice care conțin AHA însoțite de promisiunea că beneficiile vor fi similare cu serviciile furnizate de medici. După cum știm cu toții, totul are un preț. Se dovedește că, pentru a obține o eficiență reală, pe termen lung, în tratamentul produselor anti-îmbătrânire pe bază de acizi alfa-hidroxi trebuie să suferim efecte secundare neplăcute, inclusiv furnicături și senzație de arsură a pielii, roșeață și mâncărime.

De atunci, cea mai mare provocare pentru industria cosmetică a fost conservarea beneficiilor medicale inerente acestor produse, reducând, în același timp, efectele secundare. Rezultatul a fost diluarea produselor la un nivel de efecte secundare ”rezonabile”. Desigur, în același timp, și eficiența rezultatelor a scăzut.

Secretul științific din spatele eficienței AHA în industria anti-îmbătrânire

Astăzi, știm că secretul din spatele creșterii eficienței produselor AHA constă într-o pereche de variabile: concentrație mare și aciditate scăzută. Întrebările necesare sunt: ​​Care este concentrația necesară pentru a obține un ton real al pielii (spre deosebire de un efect temporar obținut de un hidratant), precum și care este cel mai scăzut nivel de pH care va permite AHA să funcționeze la cel mai bun nivel?

Nivelul de pH se măsoară în unități de pH, fiecare unitate fiind diferențiată de o concentrație de aciditate de 10 ori mai mare. Când nivelul pH-ului este sub 7, soluția este acidă.

PH-ul măsoară concentrația ionilor de hidrogen (H+, numiți și protoni), care sunt încărcați pozitiv în apă. Această particulă atomică minusculă are abilități incredibile de a oferi vitalitate pielii. Se poate spune că acidul este o moleculă ce ține un proton, care poate fi eliberat în mediu. Când un proton este eliberat pe piele, promovează diviziunea celulelor pielii și crește producția de celule. De fapt, protonii sunt un fel de „îngrășământ” pentru piele. Atunci când acidul are protoni în rezervor, gata de eliberare, este denumit „acid liber”, deoarece este liber să elibereze protonii.

Să calculăm cele de mai sus la o concentrație de acid lactic în proporție de 10%. Am văzut deja, cantitatea de acid liber și valorile scăzute ale pH-ului sunt egale cu H+ (protoni). Când pH-ul acestor soluții variază de la 4 la 5 (amintiți-vă, valorile mai mari înseamnă acid mai slab), aceasta înseamnă că nivelul de „acid liber” este redus cu 83% și eficiența acestuia va scădea în consecință. Pe măsură ce nivelul de acid liber crește, eficiența acestuia va crește, dar, din păcate, potențialul de reacții adverse iritante va crește și el.

Tocmai de aceea, produsele AHA vândute de companiile de produse cosmetice sunt limitate la o concentrație de 8% AH la un nivel de pH de 3,8. Un calcul simplu ne va ajuta să înțelegem că această concentrație înseamnă 4% acid liber. Dincolo de acest nivel, iritarea sub formă de înroșire, mâncărime și senzație de arsură la nivelul pielii, crește semnificativ. O revizuire cuprinzătoare a datelor clinice privind eficacitatea acizilor grași AHA și a abilităților de îmbătrânire a pielii arată că, atunci când concentrația liberă de acid este de 0-2% (4% AHA la pH 3,8), compusul funcționează doar ca hidratant. Majoritatea produselor de pe piață conțin o astfel de concentrare. Realitatea științifică arată că numai atunci când concentrația de acid liber ajunge la 4% sau mai mult (8% AHA la un nivel de pH de 3,8), pielea devine mai fină și schimbările biochimice asociate cu întinerirea pielii încep să se observe.